Geen handhaving vuurwerk? Het ligt genuanceerder

Geen handhaving vuurwerk? Het ligt genuanceerder

Hoe kon er zoveel geknal zijn in Tilburg terwijl er een vuurwerkverbod was? Waar was de handhaving? Dat vroegen heel wat inwoners zich op social media af. 380 meldingen van vuurwerkoverlast kwamen er binnen bij de gemeente. Achteraf bleken veel van deze meldingen loos alarm.

Sinds begin november tweetten Tilburgers erover: ‘’Iedere avond en nacht is het raak’’, schrijft Sanne. Ook Marg Vlemmix is het zat. Ze vertelt ons dat ze elk jaar vuurwerkoverlast heeft en dat er op plekken niet gehandhaafd wordt, zoals de voetbalterreinen bij Ringbaan-Zuid. Wordt er echt niet gehandhaafd? Om daarachter te komen, praat FactoryTilburg met John Schouten. Hij had de leiding over de vuurwerkaanpak in Tilburg-Centrum. Volgens Schouten ligt het vuurwerkprobleem genuanceerder.

Heterdaadje

Het aantal vuurwerkmeldingen steeg dit jaar flink. Er werden 380 meldingen gemaakt, het vorige jaar waren dat er 140. ‘’Een landelijke trend’’, schrijft het BD. Er zitten meer mensen thuis, de knallen vallen daardoor mogelijk meer op. Volgens de gemeente kan het ook komen door het vuurwerkverbod dat dit jaar gold. Inwoners leken zich er eerder aan het vuurwerk te ergeren en deden sneller melding. ‘’Natuurlijk willen wij alle burgers helpen maar we moeten nu eenmaal keuzes maken, prioriteiten stellen.’’ Er wordt altijd een afweging gemaakt: welke meldingen zijn er op dat moment en is er iemand beschikbaar? Als dat laatste het geval is, gaat er een eenheid naartoe. En ook dan blijkt het nog erg lastig voor de politie om in te grijpen. ‘’Voordat er een eenheid in de buurt is, zijn de knallen bijvoorbeeld al weg of verplaatst. Het is zo verschrikkelijk moeilijk om vuurwerkafstekers op heterdaad te pakken’’, vertelt Schouten. De politie hield dan ook elke week de hotspots in de gaten: plekken waar veel vuurwerkmeldingen werden gedaan. Daar werd dan proactief op ingezet: ‘’Gewoon de wijken in waar veel overlast is. Met het doel om zichtbaar te zijn in de wijk, praten met bewoners en luisteren of we vuurwerk horen. Dat doen we dan het liefst op de fiets, omdat we dan veel meer contact hebben met burgers.’’

F1-vuurwerk

Op 30 en 31 december konden Tilburgers via een Whatsappnummer vuurwerkmeldingen doen. Politie Tilburg ging deze meldingen samen met de gemeente na. ‘’Bij zo’n negentig procent van deze meldingen betrof het F1-vuurwerk’’, vertelt Schouten. Dit ‘kindervuurwerk’ mag het hele jaar door worden verkocht. Vuurwerk met zeer weinig gevaar, aldus de site van de Nederlandse politie. Hieronder vallen niet alleen sterretjes of knalerwten. Ook fonteinen, grondbloemen en knettermatten mogen het hele jaar door worden verkocht én afgestoken. Vaak begint hier de verwarring: ‘’Door het afsteekverbod denken veel burgers: je mag geen vuurwerk afsteken op straat. En dit kan nooit F1-vuurwerk zijn.’’ Het blijkt soms spectaculairder vuurwerk dan gedacht, maar de politie kan hier alleen tegen optreden als er bijkomende overlast of schade wordt veroorzaakt.

Illegaal vuurwerk

Er werd ook onderzoek gedaan naar een van de oorzaken van het probleem: de opslaglocaties van (illegaal) vuurwerk. Op adressen waar het eerder foutging of door MMA-meldingen: Meld Misdaad

Anoniem. ‘’Inwoners met concrete informatie kunnen naar een nummer bellen om daar melding van te doen’’, vertelt Schouten. Invallen op locaties blijken vaak met succes, zoals bij de Sibeliusstraat in een garagebox. Daar werd zo’n 200 kilo zwaar illegaal vuurwerk gevonden.

Jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling leek het in Tilburg toch echt even oud en nieuw als elk jaar. Overal werd wel vuurwerk gehoord en gezien. Schouten had ook niet verwacht dat iedereen zich aan het vuurwerkverbod zou houden tijdens de jaarwisseling. ‘’Er werd ook een stuk minder vuurwerk afgestoken dan een normale jaarwisseling.’’ Bij de politie werd een afweging gemaakt: wat zijn onze prioriteiten? ‘’En de hoogste prioriteit was niet vuurwerk. Het was openbare orde, het naleven van de coronamaatregelen, de gezondheid van de mensen. Mijn collega’s konden nou eenmaal niet naar elke melding toe, maar geloof me ze hebben een kei en kei drukke nacht gehad.’’

Conclusie

Handhaving van vuurwerkoverlast is er dus wel, reactief én proactief. Er is alleen niet altijd politie in de buurt die kan reageren op een vuurwerkmelding van een knal en bij veel meldingen (zo’n negentig procent) bleek het te gaan om legaal F1-vuurwerk.

FactoryTilburg blijft in gesprek met wijkbewoners over onderwerpen zoals vuurwerkoverlast en checkt alles wat wel of niet klopt. Na de lockdown hopen wij dan ook weer wat meer op pad te kunnen om de mensen uit de wijk zoals Marg te kunnen spreken en daarop terug te koppelen. Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *