Wijze les: het is belangrijk om vast te stellen wat de Tilburger wil

Wijze les: het is belangrijk om vast te stellen wat de Tilburger wil

Door Amy van de Wiel
Als wijkredacteur bij FactoryTilburg vind ik het belangrijk dat we in gesprek gaan over wat er speelt onder de mensen. Want de burger moet ook inspraak hebben in lokaal nieuws. Dat kan over van alles gaan: over het wel of niet betaald parkeren of bijvoorbeeld over handhaving die ontbreekt. Over dat laatste sprak ik met Joyce Door. Ze maakt al ruim twee jaar meldingen over de hoeveelheid hondenpoep in haar wijk.  
 
Door de coronacrisis is het lastig om ‘in het echt’ contact te maken met mensen. Dit zorgde voor de nodige uitdagingen. Het idee voor het artikel kwam tot stand door een bericht in de facebookgroep Heel Tilburg In Een Groep!. Joyce Door plaatste daar een oproep aan hondeneigenaren of ze de hondendrollen van hun hond wilden opruimen omdat gemeente Tilburg hier niks aan zou doen. Ik las de vele reacties op dit bericht en kwam tot de conclusie dat tientallen Tilburgers dezelfde ergernis deelden. Omdat Joyce de oproep had geplaatst, stuurde ik haar een berichtje via Facebook. Ik ging er vanuit dat ze graag mee wilde werken aan mijn artikel omdat ze de moeite had genomen een bericht op Facebook te plaatsen over dit probleem. Joyce en ik raakten online in gesprek.  
 
Samenwerking 
Ik stelde haar verschillende vragen, onder andere hoe lang ze al last had van dit probleem en hoe ze het graag opgelost zou hebben. Toen ik vertelde dat ik voor haar ging uitzoeken wat de gemeente hier nu écht aan deed, sprak ze haar dankbaarheid uit. In de weken die volgden ging ik op onderzoek uit. Ik stelde voor om eens te gaan wandelen omdat ik benieuwd was naar haar mening. Ze liet weten dat ze waardeerde dat ik zoveel moeite deed, maar dat ze verder geen persoonlijk contact wilde. Ook niet aan de telefoon. Dit maakte het voor mij lastig om goed te reflecteren op het artikel en het samenwerkingsproces; de burger staat immers centraal bij FactoryTilburg. Ik heb dus geen idee wat ze er nu eigenlijk van vindt. 
 
Miscommunicatie 
Ik denk dat ik er te snel vanuit ging dat Joyce wel mee wilde werken. Wellicht was Facebook ook niet het juiste communicatiemiddel. In het vervolg zal ik meteen voorstellen om te bellen. Aan de telefoon kunnen we beter communiceren en kan ik ook direct vragen of de ander mee wil werken en zo ja, op welke manier. Zeker dit laatste is ook belangrijk. In ieder geval heb ik een belangrijke les geleerd bij hoe we in verbinding met elkaar moeten blijven.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *