De Tilburgse gemeenteraad: échte Tilburgers of niet?

De Tilburgse gemeenteraad: échte Tilburgers of niet?

Door Annemijn van Langeveld

Bij een artikel op de website van het Brabants Dagblad verscheen op 17 januari: ‘Over prachtige plekken die verdwenen: ‘Of Tilburg in de oorlog gebombardeerd is?’ In het artikel gaat het over Gijs van Gastel, iemand die op zijn Instagram-account Tilburg Throwback mooie plekken uit het verleden van Tilburg plaatst, met daartegenover het Tilburg van vandaag de dag. En dat doet een aantal Tilburgers een beetje pijn.

Ook op sociale media wordt er volop op het artikel gereageerd. Zo valt er op Twitter te lezen: ‘Dat is waar ze hier in Tilburg goed in zijn. De stad gewoon kapotmaken. Ze denken dat ze Tilburg grootser maken maar in principe maakt @gemeentetilburg er een gedrocht van. Vaak door niet-Tilburgers. En wat weg moet, laten ze staan zoals al die zooi in de spoorzone. Bom er op!’

Vaak door niet-Tilburgers*? Bestaat de Tilburgse gemeenteraad vooral uit niet-Tilburgers? Die vraag moest te beantwoorden zijn. Want waar komen de Tilburgse raadsleden eigenlijk vandaan?

Van de 45 gemeenteraadsleden, zijn er 22 in Tilburg geboren en 23 niet in Tilburg geboren. Sommige raadsleden zijn zelfs buiten Brabant geboren. Zo komen er raadsleden uit Zwolle, Enschede of ook Apeldoorn.

D66 is nu de op een na grootste partij in Tilburg. Toen dit artikel geschreven werd, had deze partij nog negen zetels. Zes van deze zetels worden bezet door Niet-Tilburgers. Julian Zieleman, raadslid van D66, heeft de meeste kilometers gemaakt: hij komt uit Zwolle.

GroenLinks is de tweede grootste partij met zes zetels. Vier van deze zetels worden bezet door Niet-Tilburgers. Waar ze dan bij GroenLinks zoal vandaan komen? Bergen op Zoom, maar ook Apeldoorn en Veldhoven. Ron Cremers, raadslid van Groenlinks, is wel geboren en getogen in Tilburg. Hij is er ook nog nooit weggeweest, weet hij trots te vertellen.

Cremers ziet zichzelf dus als een echte Tilburger: hij is er geboren en getogen. Maar betekent dat dan dat je in Tilburg geboren moet zijn om een echte Tilburger te kunnen zijn? Of kan iedereen een Tilburger worden? We stuitten al snel op deze volgende discussie. We vroegen hierbij ook hoe jullie erover dachten.

Jullie reacties op onze tweet

Theo van Iersel, van Stichting Tilburgse Taol, vindt het een moeilijke vraag. “Om een echte Tilburger te zijn, vind ik eigenlijk dat je de Tilburgse taol wel een beetje onder de knie moet hebben. Maar aan de andere kant… Je merkt dat onze Tilburgse taol er bij de jongere generatie ook niet echt meer inzit. Dat vind ik wel zonde. Dus misschien is dat niet meer heel eerlijk om te zeggen.”  

Je hoeft er in ieder geval niet per sgeboren te zijn, geeft Van Iersel toe. De stad een warm hart toedragen, staat vooral hoog op zijn echte-Tilburger-lijstje. “Je kan ook een echte Tilburger worden, als je de stad een warm hart toedraagt. Neem bijvoorbeeld onze voormalige burgemeester Peter Noordanus. Die kwam ook niet uit Tilburg, maar hij had wel echt een hart voor deze stad. Als je je echt inleeft, dan kan je wat mij betreft gewoon een Tilburger worden.”  

 Petra Robben, stadsconservator bij Stadsmuseum Tilburg, legt uit dat je de vraag op twee manieren kunt beantwoorden. “Aan de ene kant is daar de objectieve benadering. Wanneer ben je bijvoorbeeld een Nederlander? Daar zijn bepaalde regels over opgesteld. Bij een inwoner van een dorp of stad ligt dat toch lastiger, maar zijn die regels er officieel gezien ook. Als ik nu verhuis naar Amsterdam en ik niet langer in Tilburg ingeschreven sta, ben ik officieel geen Tilburger meer”, vertelt Robben. “Maar dat stukje échte Tilburger, als je het hebt over dat gevoel van binnen… Dat is volgens mij een heel subjectief gevoel. Alleen jijzelf kan weten of je je een echte Tilburger voelt. Ik kan dat niet voor jou bepalen. En dat kan ook als je op latere leeftijd in Tilburg bent komen wonen. Natuurlijk zal er een periode overheen moeten gaan voor je een bepaalde verwantschap met de stad voelt. Of affiniteit. Ik denk dat vooral affiniteit heel belangrijk is. En of je je daarmee een échte Tilburger voelt? Dat kan alleen jij weten.” 

Dus zitten er nu vooral wel- of niet-Tilburgers in de raad? Die vraag zal door iedereen anders beantwoord worden. Hecht je er veel aan waar iemand geboren of getogen is, dan zal het antwoord ‘ja’ zijn. Heeft het wat jou betreft niets te maken met waar iemand wel of niet geboren is, dan zal ‘nee’ een antwoord zijn. Kortom: hét antwoord op deze vraag bestaat niet. Meerdere antwoorden zijn goed.  

*Tot niet-Tilburger is ook gerekend iemand afkomstig uit Goirle, Berkel-Enschot en Udenhout 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *