Echt contact maken is belangrijk in het proces

Echt contact maken is belangrijk in het proces

We gaan in gesprek met wijkbewoners. Wat speelt er in de buurt? Waar zetten Tilburgers vraag- of juist uitroeptekens bij? De onderwerpen die in het gesprek aan bod komen, lopen uiteen. Van betaald parkeren voor de deur tot vuurwerkoverlast rond de jaarwisseling en het missen van de handhaving in de wijk. Over dit laatste sprak ik met wijkbewoonster Marg Vlemmix. Tijdens het gesprek met Marg vertelde ze dat ze voor en tijdens de jaarwisseling veel vuurwerkoverlast ervaarde. Voor haar gevoel werd er op plekken niet gehandhaafd.  

Door Jonas Jongerius

Hoe zit het? 

Op Twitter las ik dat veel Tilburgers schreven over het geknal in hun stad. De eerste berichten begonnen al in november, van bijvoorbeeld Sanne. Ze schreef me dat ze meerdere malen contact heeft gezocht met de politie, maar dat zij niet of nauwelijks in actie kwamen.  

Tijd voor mij om maar eens contact te zoeken met politie Tilburg om te vragen naar een reactie. Hoe gaat de handhaving van vuurwerk bij de politie in zijn werk? Zijn er echt plekken waar niet wordt gehandhaafd rond de jaarwisseling? 

John Schouten, leiding vuurwerkaanpak Tilburg-Centrum, vertelde mij hoe enorm moeilijk het vuurwerkprobleem ieder jaar weer is. Dit jaar werd het ze niet makkelijker gemaakt door het vuurwerkverbod. Veel mensen dachten dat het afsteken van vuurwerk volledig verboden was. Categorie 1 vuurwerk mocht nog wel worden afgestoken (het hele jaar door zelfs) en dit vuurwerk blijkt soms spectaculairder dan verwacht. De meeste vuurwerkmeldingen waar de politie op afging (zo’n 90 procent), bleken loos alarm. 

Terugkoppeling 

Na mijn gesprek met John Schouten kwam ik bij Marg terug met mijn bevindingen. Alhoewel het vuurwerkprobleem volgens Schouten genuanceerder lag, voelde de reactie voor Marg toch een beetje als ontwijkgedrag.  

Helaas heb ik (tot nu toe) Marg alleen nog maar online kunnen spreken. We merken dat ook wij, FactoryTilburg, moeite hebben met de coronamaatregelen die er nu zijn. Het voeren van fysieke gesprekken, de non-verbale communicatie, het toch al snel naar de stand van zaken springen in plaats van een praatje over van alles en nog wat: het zijn de dingen die ik erg mis en in mijn ogen enorm belangrijk zijn in het proces van FactoryTilburg.  

Op allerlei manieren proberen we toch fysieke gesprekken te voeren. Zoals bijvoorbeeld de wekelijkse wandelingen die ik maak, in samenwerking met ContourdeTwern. Volg ons op Twitter, Facebook en Instagram om de updates in de gaten te houden.   

Door Jonas Jongerius

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *