Wordt er genoeg gehandhaafd op het opruimen van hondenpoep?

Wordt er genoeg gehandhaafd op het opruimen van hondenpoep?

Joyce Door uit Tilburg is nogal gefrustreerd. In twee jaar tijd heeft ze tientallen meldingen gemaakt bij gemeente Tilburg over de hoeveelheid hondenpoep op straat. “Maar zij kunnen niks doen”, aldus Joyce. Klopt dat wel?  
 
In de facebookgroep Heel Tilburg In Een Groep! plaatst Joyce Door een Dringende oproep aan hondenbezitters in de omgeving om hondenpoep op te ruimenIk heb al meerdere meldingen gemaakt bij de gemeente, maar die kan niks doen. Ik hoop dat deze oproep gaat helpen. Onder haar post staan bijna honderd reacties. De meeste mensen herkennen zich in het probleem. De gemeente Tilburg doet er niets aan en als je hondenbezitters aanspreekt krijg je een grote bek! schrijft Shantie VE. Ik denk dat ik de enige ben die de hondenpoep opruimt, schrijft Bea Schuermans. Volgens de veiligheidsmonitor van het CBS staat hondenpoep op straat op nummer drie van waar Tilburgers zich aan ergeren. Dit zijn cijfers uit 2018150.000 inwoners werden hiervoor ondervraagd. 
 
Wat zijn de regels in gemeente Tilburg? 
In Tilburg geldt overal opruimplicht van hondenpoep. Als je dit niet doet, kan je een boete van 140 euro krijgen. Wat houdt die opruimplicht in? De eigenaar van de hond (of degene die de hond onder zijn hoede heeft) mag de hond niet laten poepen op plekken die géén uitlaatstrook zijn. Gebeurt dat toch, dan is een eigenaar verplicht om het meteen op te ruimen. Dat geldt ook op losloopveldjes en voor geleidehonden, blijkt uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Tilburg. Ben je echt niet in staat om poep op te ruimen dan kun je een opruimapparaat aanschaffen of ga je naar een uitlaatstrook. Daar ruimt de gemeente de poep voor je op. Op deze kaart kun je zien waar de uitlaatstroken in Tilburg zijn.
 
Wie is verantwoordelijk voor de handhaving? 
Gemeente Tilburg heeft 65 buitengewoon opsporingsambtenaren, ook wel boa’s genoemd. Boa’s helpen mee met toezicht houden op de lokale orde en veiligheid. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het uitdelen van boetes wanneer de hondenpoep niet wordt opgeruimd. Afgelopen december hebben alle boain Nederland een bonus van 300 euro gekregen. Boa’s hebben het namelijk drukker gekregen met de handhaving van coronaregels. In sommige gemeenten leidt dit zelfs tot onderbezettingsproblemen. In Tilburg is daar geen sprake van, zegt bestuursadviseur communicatie Irma Galama. Ze erkent het hondenprobleem, maar zegt dat het altijd een onderwerp van klachten is in grote steden. “In 2020 werden er zelfs minder klachten gemeld dan in 2019. Het kan dat burgers ontevreden zijn, maar dat staat niet in verhouding tot de cijfers. Ook zegt Galama dat er op dit moment grotere problemen spelen, zoals de coronacrisis. 
 
Ieder jaar weer  
Ook Hans Smolders van Lijst Smolders Tilburg (LST) ziet in dat hondenpoep een probleem is in Tilburg. “Ik weet als geen ander dat hondenpoep een van de grootste ergernissen is in Tilburg”, aldus Smolders. Volgens Smolders kan de boete voor hondenpoep dan ook niet hoog genoeg zijn. En de hondenbelasting, daar moeten we juist vanaf. “De mensen die een hond hebben en de poep netjes opruimen moeten nu betalen. Dopruimer moet je juist belonen en de vervuiler moet meer betalen.” Ook wil de partij meer handhaving op het opruimen van hondenpoep, wat juist meer kosten oplevert. “Ik kan dat niet rijmen,” merkte Eric Blommestein van D66 daarover op. Het handhaven op het opruimen van hondenpoep is ook een terugkerend thema in de jaarlijkse begroting van gemeente Tilburg, blijkt uit cijfers van gemeenteraad Tilburg. Hierin krijgt de LST vaak bijval van meerdere raadsleden. Maar omdat het voorstel ongedekte kosten oplevert, kreeg het onvoldoende steun. 
 
De hondenbelasting is in Tilburg het hoogste van heel Noord-Brabant. De laatste jaren is de hondenbelasting in steeds meer gemeenten afgeschaft. Maar dus niet in Tilburg. De hondenbelasting verandert elk jaar. Dit jaar is het een paar euro duurder dan in 2020: 109,40 euro voor het hebben voor één hond en 264,55 euro voor twee honden. Voor elke volgende hond betaal je 184,31 euro. Dat is nogal wat. Maar wat gebeurt er nu precies met die hondenbelasting?  
 
Waar gaat de hondenbelasting heen?  
In principe gaat de opbrengst van de hondenbelasting naar de algemene middelen: gemeenten mogen dit dus vrij besteden. Je kunt daarbij denken aan de aanschaf van poepzuigerspoepzakdispensers, het aanleggen en onderhouden van hondenuitlaatplaatsen en het plaatsen van bordjes met daarop ‘Verboden voor honden’ bij speelplaatsen. Kort gezegd gaat het geld naar het beperken van hondenoverlast in Tilburg. Wethouder Oscar Dusschooten zegt in een aflevering van Radar dat Tilburg ongeveer 1,6 miljoen euro uitgeeft om een schone, groene gemeente te zijn. Hondenpoep draagt daar niet echt aan bij, dus volgens hem moeten hondenbaasjes daarom betalen. De wethouder geeft aan dat ongeveer 85% van alle hondenbelasting wordt uitgegeven aan een schone leefomgeving, volgens een artikel van Indebuurt Tilburg. 
 
Conclusie 
Hoewel gemeente Tilburg ongeveer 1,6 miljoen euro uitgeeft om een schone, groene gemeente te zijn blijkt het tegendeel waar. De middelen zijn er wel: poepzuigers, poepzakdispensers, borden en speciale uitlaatplaatsen hebben we in Tilburg allemaal. Het is vooral de handhaving die tekortschiet. Boa’s hebben het drukker met de handhaving van coronaregels, maar Joyce spreekt van een probleem dat al langer speelt dan de coronacrisis. Gemeente Tilburg kijkt naar de cijfers over het aantal klachten en zegt niet in te gaan op de klachten van een paar individuele burgers. De stelling dat gemeente Tilburg niet meer kan doen dan ze op dit moment doet, is dus niet helemaal waar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *